Nya genombrott på farmors, morfars och mormors sida!

Min dokumenterade släktforskning tillbaka i historien visar ibland hur ”lätt” det kan vara att gå fel om man väljer de enkla och snabba genvägarna utan att kontrollera tillgängliga källor. Då är det lätt hänt att man råkar välja felaktiga föräldrar bakåt. Risken för att sådana felaktigheter smyger sig in i forskningen blir större när anorna befinner sig långt tillbaka samt de är relativt fattiga. I dessa fall saknas det normalt stöd i husförhörslängder, bouppteckningar eller mantalslängder för att kunna dubbelkontrollera att man hamnat rätt. På farmors sida har jag nyligen råkat ut för detta långt tillbaka i Lövestad socken.

Drängen Bengt Månsson bildar familj med pigan Kerstina Mattisdotter på Ry 1 utanför Lövestad. Det första barnet föds 1720 och därefter föds ytterligare åtta barn fram till 1742. Vigselnotisen saknas för det här brudparet, fastän vi krupit in mot slutet av 1710-talet då den första kyrkoboken för Lövestad börjar. Väldigt länge har jag antagit att bruden var bördig från Lövestad socken, men efter en ordentlig genomgång av samtliga dopvittnen, som närvarat vid de nio barndopen på Ry1 i Lövestad, blir det klart att Kerstina Mattisdotter har nära släktingar från Ludaröd i Eljaröds socken, som väldigt ofta närvarar som dopvittnen.

Kerstina Mattisdotter visar sig ha ytterligare tre yngre syskon, som stannar kvar i Ludaröd, nämligen brodern Åke, systern Christion samt yngsta systern Margareta. Föräldrarna, som jag kunnat hitta i de tidigaste katekismi- och mantalslängderna för Eljaröds socken i Albo härad under Ludaröd 3 är åboen Mattis Åkesson och hans hustru Töre (eller Tora).

På min morfars sida har jag efter mer än 20 års forskning äntligen kommit en liten bit vidare bakåt på dragonen Jöns Krons i Tranås föräldrar. Av närmare ren tur och tillfällighet råkade jag hitta dragonen Jöns Kron omnämnd som arvinge i en bouppteckning i Herrestad Häradsrätt den 4 september 1821 efter änkan Boel Jakobsdotter i Tranås. Att följa sina anor i Tranås är inte helt lätt, eftersom prästgården brunnit 1795 och eldslågorna tog kyrkobokföringen både för Tranås och Onslunda socknar. En del av den brandskadade kyrkobokföringen har dock på förtjänstfullt sätt renoverats och finns tillgänglig hos Landsarkivet i Lund. Bl a har de tidigaste husförhörslängderna kunnat renoveras och med dessa som grund kunde jag konstatera att modern Boel Jakobsdotter flyttat till Tranås från Sövde socken, men tjänstgjort som piga på Marsvinsholm i Balkåkra socken. Prästen i Balkåkra hade väldigt noggrannt specificerat födda oäkta barn separat från de som fötts inom äktenskapet, varför jag nu kan konstatera att jag hittat åtminstone rätt namn på modern till dragonen Jöns Kron.

På min mormors mormors mormors mors sida har jag efter många ”felsprång i forskningen” lyckats hitta rätt födelseort och föräldrar till dottern Anna Månsdotter, som gifter sig i Mölleberga 1779 med ryttaren Ola Särström från Särslöv. Hennes föräldrar Måns Nilsson och Sissa Christensdotter levde vid vigseln 1779 på Stora Mölleberga 5, men dessa kommer ursprungligen från Arrie, där de vigdes 1749 samt födde dottern Anna 1751 på gården Arrie 20, där de båda tjänstgjorde som dräng och piga.

Dokumentationen på hemsidan har nu blivit uppdaterad och kommer inom kort att skickas till Disbyt-databasen för publicering. Uppdateringarna blir tillgängliga i Disbyt för DIS-medlemmarna omkring andra veckan i november månad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.